Bedrijfsbegeleiding

Bij de bedrijfsbegeleiding van varkensbedrijven is het zaak om gestructureerd te werk te gaan. Monitoren, onderzoeken en aanpassen is een telkens terugkerende routine.

Het tijdig herkennen van afwijkingen, in welke afdeling dan ook, is de basis om de varkens gezond te houden. Tijdens de maandelijkse of tweewekelijkse bedrijfsbezoeken worden de verschillende diergroepen langsgelopen en wordt er gekeken naar afwijkingen of verbeterpunten. Monitoring vindt ook plaats middels aangestuurd bloedonderzoek. Daarnaast is er een breed scala aan onderzoeken die kunnen worden ingezet bij ziekte of afwijkingen:

  • Bloedonderzoek
  • Speekselonderzoek
  • Mestonderzoek
  • Sectie/pathologisch onderzoek

Aan de hand van bovenstaande onderzoeken kan in veel gevallen een oorzaak of ziekteverwekker in beeld worden gebracht. Het kiezen van de juiste onderzoeksmethode en de selectie van de juiste dieren om te bemonsteren zorgt ervoor dat het infectiemoment in beeld gebracht kan worden. Dit is noodzakelijk om de nodige aanpassingen (denk aan voeding, vaccinaties, huisvesting, supplementen) door te voeren vóór de dieren ziek worden.

Preventief worden er in de varkenshouderij veel vaccinaties ingezet om de dieren gezond te houden en de inzet van curatieve diergeneesmiddelen (waaronder antibiotica) zoveel mogelijk te verminderen. Er zijn enorm veel vaccins op de markt, het is de taak van de dierenarts om samen met de varkenshouder het geschikte vaccin en vaccinatiemoment voor zijn bedrijf te kiezen. Zo proberen we samen de dieren gezond te houden.

Aangezien de aanpak per bedrijf behoorlijk kan variëren komen wij graag persoonlijk bij je langs om door te spreken wat wij voor jou kunnen betekenen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de praktijk.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring