Update: situatie Afrikaanse varkenspest

Onlangs werd er in het Duitse Emsbüren op een varkensbedrijf Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Aangezien Emsbüren op zo’n 10 kilometer van de Nederlandse grens ligt, is AVP nu dichterbij dan ooit tevoren. Reden om in paniek te raken? Dat niet. Wel is voorzichtigheid geboden om insleep van de besmettelijke virusziekte te voorkomen. Alhoewel het onderzoek nog loopt, lijkt de besmetting op het Duitse zeugenbedrijf namelijk via menselijk handelen te zijn binnengehaald. Wilde zwijnen zijn een bekend reservoir van AVP, gelukkig lijken er tot nu toe nog geen wilde zwijnen besmet te zijn in de Duitse deelstaat, waardoor verspreiding via menselijk contact meer aannemelijk is.

Ons advies is in deze situatie om extra alert te zijn met betrekking tot de externe én interne biosecurity. Dit houdt in dat bezoekers altijd via de hygiënesluis het bedrijf moeten betreden en ten allen tijden bedrijfskleding inclusief bedrijfs-laarzen dienen te dragen. Denk hierbij aan alle mogelijke betreders van de stal, zoals dierenarts, voervoorlichter, handelaar maar ook de chauffeur of andere, niet alledaagse bezoekers. Neem geen etenswaren mee in de stal. Ontvang alleen goed gereinigde vrachtwagens. Aanvoer van besmette varkens is het grootste risico bij AVP, dit zou dus een rol kunnen spelen indien er varkens uit besmette gebieden/stallen worden aangevoerd.

Voor meer informatie over Afrikaanse varkenspest in het algemeen verwijzen wij je door naar het artikel op onze website (klik hier).

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring