Vaccinaties

Het gezond houden van de schapen staat bij ons voorop. Het is daarom belangrijk om preventief te werk te gaan. Eén van de preventiemogelijkheden is het toepassen van vaccinaties. Tegen verschillende aandoeningen zijn er op dit moment commerciële vaccins beschikbaar. Op deze pagina kun je lezen welke vaccins er zijn, tegen welke aandoening ze werken en hoe je ze op jouw bedrijf in kunt zetten. 

’t Bloed

In de volksmond is ’t Bloed een redelijk bekende aandoening bij schapen. Fokkers kennen het ook wel als weeldeziekte of clostridiose. Weeldeziekte is wellicht de meest toepasselijke benaming. Vaak worden namelijk de beste lammeren aangedaan wanneer deze op een rijke weide worden gebracht of wordt het gezien bij eenling lammeren/leblammeren die een rijkelijk melkaanbod hebben.

Veroorzaker van deze aandoening is de darmbacterie Clostridium perfringens (type D). Deze bacterie is normaal aanwezig in de darmen van de meeste schapen, maar veroorzaakt pas problemen wanneer er een ruim voedselaanbod is (veel eiwit en/of koolhydraten). Hierdoor vermeerdert de bacterie zich enorm snel en worden er gifstoffen (toxines) gevormd, die via het bloed door het lichaam van het lam worden vervoerd. Deze richten overal schade aan en door de explosieve vermeerdering kunnen de lammeren zonder verschijnselen binnen enkele uren dood gaan. 

Behandeling van aangedane dieren is door het hyperacute verloop vaak niet eens mogelijk. Wordt er toch een behandeling ingesteld, dan is het resultaat vaak teleurstellend. Des te meer reden om preventief te gaan werken. Om de jonge lammeren goed te beschermen is het belangrijk dat zij voldoende antistoffen via de biest opnemen. Om dit te bereiken kan de ooi vóór het lammeren worden gevaccineerd. De biest bevat hierdoor extra antistoffen. Belangrijk is dat elk lam vervolgens snel, voldoende biest krijgt. Bij problemen op wat latere leeftijd (bijvoorbeeld na een leeftijd van zes weken), is het raadzaam om de lammeren zelf te vaccineren. 

Wil jij je lammeren ook zonder Clostridiose zien opgroeien? Neem dan contact op met de praktijk om een passend vaccinatieschema voor jouw bedrijf op te stellen. 

Meer info over andere vaccinaties op deze pagina volgt binnenkort.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring