Gezondheidszorg

Ben je professioneel schapenhouder of heb je een paar schapen voor de liefhebberij, wij helpen je graag de kudde het jaar rond gezond te houden.

Voeding

Een gezonde kudde begint met goede voeding. De voeding is afhankelijk van het ras en andere factoren zoals leeftijd, dracht en lactatie. Ruwvoer vormt de basis. Krachtvoer wordt indien nodig bijgevoerd aan het einde van de dracht, gedurende de lactatie of bij opgroeiende lammeren. Daarnaast is een goede mineralenvoorziening van belang. Vooral bij schapen die enkel ruwvoer krijgen moet hier extra aandacht aan besteed worden. Voedingsfouten kunnen leiden tot stofwisselingsziekten als slepende melkziekte, melkziekte en kopziekte.

Voortplanting

Het lammerseizoen is elk jaar weer een drukke periode. Na het aflammeren wordt echter ook de basis gelegd voor de volgende cyclus. Een goede lactatie, waarbij de ooi gezond en mooi in conditie blijft, is van belang voor een goede vruchtbaarheid. Qua voortplanting kunnen wij je advies geven/begeleiden vanaf het begin tot einde van de dracht en de periode daarna. Want naast verlossingen of keizersnedes zijn er nog tal van ondersteunende maatregelen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scannen op drachtigheid, de inzet van vaccinaties en advisering op het gebied van voeding rondom de vruchtbaarheid. Je interesse gewekt? Lees op de pagina ‘Vruchtbaarheid‘ verder over de fokkerij of neem contact op met de praktijk.

Maagdarmworminfecties

Een beweidingsplan vormt de basis voor maagdarmwormpreventie. Het regelmatig verweiden van schapen naar een schone weide voorkomt een hoge infectiedruk. Door middel van mestonderzoek kunnen we vaststellen of ontwormen noodzakelijk is en of het toegepaste middel nog werkzaam is. In overleg bepalen we een strategie passend bij jouw situatie.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over maagdarmwormen.

Zorgboederijen

Op een zorgboerderij is er veel contact tussen mens en dier. Aandacht voor zoönosen, ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn, is daarom belangrijk. Met de zoönose-checklist brengen we mogelijke risico’s in kaart. Op basis hiervan geven we adviezen om een veilige omgeving te creëren voor werknemers, cliënten en overige bezoekers. Voldoet je bedrijf aan de gestelde eisen? Dan ontvang je namens de Gezondheidsdienst voor Dieren het Keurmerk Zoönosen. Dit houdt in dat je een zoönosen-verantwoord bedrijf hebt. Bezoekers kunnen dus met een gerust hart je bedrijf bezoeken met slechts een minimaal risico op zoönosen. 

Vaccinaties

Vaccinatie kan helpen in het terugdringen van ziektes als rotkreupel, clostridium en pasteurella. Of vaccinatie voor jouw schapen zinvol is, hangt van het doel af. Voor bedrijven met een publieksfunctie is het vaccineren tegen Q-koorts een verplichting. Heb je jaarlijks een koppel lammeren, dan is het verstandig om preventief tegen clostridium te vaccineren. En bij de aanpak van rotkreupel vormt vaccinatie een onderdeel van het behandelprotocol.

Kortom, wij kunnen je op velerlei wegen ondersteunen om jouw schapen gezond te houden. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.