Rundveebegeleiding

Als dierenartsenpraktijk gespecialiseerd in rundvee en specifiek de melkveehouderij proberen wij met onze diensten en adviezen de bedrijfsvoering bij onze klanten te optimaliseren. Want gemiddeld is goed, maar bovengemiddeld is beter!

Door de nodige ervaring, nascholing en intercollegiaal overleg met collega-dierenartsen kunnen wij hoogstaande, bedrijfsspecifieke bedrijfsbegeleiding aanbieden. Met de nieuwste methoden en technieken is het mogelijk om advies te geven over individuele onderdelen zoals bijvoorbeeld vruchtbaarheid, uiergezondheid, klauwgezondheid of jongvee opfok. Onze kracht ligt echter voornamelijk in het creëren van overzicht en structuur. Door samen te werken en te overleggen met andere erfbetreders wordt de nodige informatie verkregen. Door alle data en bevindingen te bundelen kunnen we tot een overzichtelijk en praktisch advies komen, waarmee we vervolgens samen aan de slag gaan. Doelen stellen, verbeteren, monitoren en een tevreden klant, dat is ons doel!

Uitgebreide bedrijfsbegeleiding

Om efficiënt aan de slag te kunnen met het optimaliseren van je bedrijfsvoering ben je bij ons aan het juiste adres. Door structurele rundveebegeleiding met vaste intervallen kan er goed gemonitord en hiernaar gehandeld worden. Dit kan wekelijks, tweewekelijks of bijvoorbeeld maandelijks zijn, afhankelijk van wat bij jouw bedrijf past en wat gewenst is.

Tijdens de bedrijfsbegeleiding voeren wij onder andere de dracht- en vruchtbaarheidscontrole uit met behulp van rectale echografie. Door verse koeien en dieren die niet tochtig willen worden te controleren, kan er tijdig worden ingegrepen. Bedrijfsspecifiek kan hierbij worden gestreefd naar bijvoorbeeld het terugbrengen van de tussenkalftijd naar het gewenste niveau of naar het verminderen van het aantal benodigde inseminaties per dracht.

Evalueren van kengetallen en de melkcontrole uitslagen (MPR) is hierbij een vast onderdeel. We werken met verschillende software programma’s, waarmee we de aanwezige data op het melkveebedrijf nog beter kunnen analyseren en gericht kunnen adviseren. (Lees hierover meer in dit nieuwsbericht!) Met deze programma’s kunnen daarbij indien gewenst eenvoudig vastzetlijsten worden gemaakt en kan een oneindig aantal bevindingen per koe worden genoteerd, waarbij deze data vervolgens wel makkelijk en duidelijk te analyseren is. Buiten simpele scores zoals drachtig of niet drachtig, kan er onder andere de lichaamsconditie (BCS), consistentie van de mest, pensvulling en bevindingen aan baarmoeder en eierstokken worden genoteerd. Naast het programma Mmmooogle gebruiken we Vetwerk voor de praktische scores tijdens de rundveebegeleiding. Want ook bij de rundveebegeleiding geldt: meten is weten! Zo zijn we een goede sparringspartner voor de veehouder én vormen we de schakel tussen de verschillende erfbetreders. Samen streven we naar het optimale, gewenste resultaat. Vaste afspraken zoals bijvoorbeeld een kwartaalgesprek met veehouder, voervoorlichter en KI-organisatie kunnen een goede tool zijn om de afgelopen periode te evalueren en verder te kijken naar de plannen voor de komende periode. Hierbij kunnen doelen worden opgesteld en de wordt de route naar deze doelen bepaald. Alleen door dit samen met alle erfbetreders te doen, kan er naar een gezamenlijk doel worden toegewerkt, waarbij een ieder zijn/haar onderdeel verder begeleid.  

Is je interesse gewekt na het lezen van bovenstaande, korte introductie van de bedrijfsbegeleiding welke wij kunnen bieden? Wil je je bedrijfsresultaat optimaliseren, efficiënt werken en nog meer plezier in je werk krijgen? Neem dan snel contact op met de praktijk en we komen vrijblijvend bij je langs om te bespreken waarmee we samen aan de slag kunnen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring