Oogaandoeningen door blauwtong?

De afgelopen periode hebben we op meerdere bedrijven kalveren gezien met oogafwijkingen. Soms betreft het twee ogen, maar vaker nog lijkt slechts één oog aangedaan. Klinisch zien we een blauwe waas over het aangedane oog en lijken de ogen iets uit te puilen, waarbij het oog licht naar voren gedraaid staat. Aangezien het opvallend is dat deze verschijnselen juist samenvallen met de rondgang van het blauwtongvirus op veel bedrijven, zijn we eens verder de literatuur ingedoken om te kijken of hier meer over te vinden is.

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken te vinden waarin wordt beschreven dat de zogenoemde kalveren met ‘blue eyes’ optreden na een infectie met het blauwtongvirus. De koe wordt tijdens de dracht besmet met het blauwtongvirus en draagt vervolgens via de placenta de infectie over aan het kalf. De kalveren worden ogenschijnlijk gezond geboren, maar ontwikkelen na verloop van tijd de blauwe ogen. Dit heeft te maken met de opname van blauwtong-antistoffen via de biest. Wanneer deze antistoffen namelijk via de biest worden opgenomen, binden deze zich in het kalf aan de virusdeeltjes die het kalf bij zich draagt (door de infectie vanuit de baarmoeder). Van het blauwtongvirus is bekend dat deze een voorkeursplaats in het lichaam heeft, waaronder naast de nieren tevens de ogen. Het neerslaan van de virus-antistof-complexen in de ogen zorgt voor het aantrekken van afweercellen en enzymen, waardoor het oog wit/blauw verkleurd. Bij het klinisch onderzoek van deze kalveren blijkt het hoornvlies meestal intact en lijken de kalveren geen pijn aan het oog te hebben. Het zicht is vaak wel deels verminderd, afhankelijk van de uitgebreidheid van de witting.

Uit de onderzoeken blijkt ook dat er in een gedeelte van de gevallen spontaan herstel optreedt in de loop van de tijd, waarbij soms een kleine witte stip in het oog zichtbaar blijft. Hierbij komt het zicht vaak volledig terug en ogen de kalveren verder ook gezond. Risico bij de kalveren met ‘blue eyes’ is het ontstaan van een secundaire bacteriële infectie, waarbij het oog verder kan worden aangetast. In de strijd tegen deze bijkomende bacteriële infecties kan er volgens het formularium worden behandeld met oogzalf, indien nodig in combinatie met een Oxytetracycline injectie en pijnstiller.

Onderstaande casus toont het verloop van een kalf met een vermoedelijke blauwtong-infectie (op het bedrijf ging op dit moment aangetoond blauwtongvirus rond). Dit kalf is behandeld met oogzalf en een injectie met Oxytetracycline en is ondanks/dankzij deze behandeling vrijwel volledig hersteld. Op de laatste foto is nog een kleine witting in het oog te zien, het zicht is geheel hersteld en het kalf is goed te pas. Tussen de beide foto’s zit een interval van 5 dagen.

Kalf vóór de behandeling (dag 1)
Kalf na de behandeling (dag 5)

Heb je vragen over dieren met een blauwtonginfectie? Neem dan contact op met de praktijk (telefonisch of via WhatsApp)

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring