Jongvee opfok

Kalveren zijn de melkkoeien van de toekomst. Zaak dus om ervoor te zorgen dat het kleine kalf in de eenlingbox zich optimaal ontwikkeld tot een volwaardige melkvaars.

Hetgeen er geldt voor het melkvee, geldt in grote lijnen ook voor het jongvee. Het is belangrijk dat de dieren opgroeien in een schone omgeving met juiste rantsoen. Optimale huisvesting en een goed klimaat zijn bij kalveren misschien nog wel belangrijker dan bij de oudere dieren. Een lage ziektedruk én een goede weerstand voorkomen infecties en bijbehorende gevolgen.

Een goede start van het nuchtere kalf begint al voor de geboorte. Een optimale droogstand met de juiste voeding zorgt voor een goede ontwikkeling van het kalf in de laatste fase van de dracht. Ook kan in de droogstand al worden begonnen met het verrijken van de biest door bijvoorbeeld te vaccineren tegen kalverdiarree of pinkengriep.

Bij de geboorte is het belangrijk dat dit vlot verloopt en dat het kalf in een schone strostal wordt geboren. Door direct de navel te ontsmetten na de geboorte wordt voorkomen dat de eerste ziektekiemen via de navel naar binnen treden. Voor een optimale weerstand wordt direct kwalitatief goede, schone biest verstrekt, waarbij voor de gehele biestgift geldt: veel, vlug en vaak. Het kalf wordt geplaatst in een schone, ontsmette eenlingbox met voldoende schoon stro.

Na de biestperiode kan er kunstmelk of koemelk worden verstrekt. Beide hebben voor- en nadelen. Het grote voordeel van kunstmelk is de vaste samenstelling. Daarnaast wordt er idealiter vroeg gestart met het bijvoeren van muesli/smulmix en water. Bedrijfsspecifiek kan ervoor worden gekozen om de kalveren te vaccineren tegen bijvoorbeeld pinkengriep, IBR of ringschurft.

Na het spenen, waarbij het kalf voldoende vast voer opneemt, groeien de kalveren vlot door in groepshokken zodat de ontwikkeling de ideale lijn volgt richting een inseminatieleeftijd tussen de 14 en 16 maanden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de ideale afkalfleeftijd tussen de 23 en 25 maanden dient te liggen voor een optimale productie én lange levensduur.

Al met al is de gehele jongvee opfok een traject met vele factoren die het proces kunnen beïnvloeden. Wij begeleiden je graag om dit traject verder te optimaliseren en de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring