Elk jaar duiken er in de vakbladen weer berichten op over IBR-uitbraken. Zo ook dit jaar. Begin januari werden in Noord-Nederland meerdere bedrijven getroffen door een zeer besmettelijke variant. Waar er soms slechts weinig klinische verschijnselen zichtbaar zijn bij een uitbraak, waren er bij de getroffen bedrijven in Noord-Nederland duidelijk klinische verschijnselen waarneembaar. Opvallende verschijnselen zijn neusuitvloeiing, longontsteking, ooguitvloeiing, koorts, sterke daling in de melkproductie en verminderde voeropname. Ook sterfte is bij een heftige uitbraak niet ongewoon. Begin februari werd opnieuw een IBR-uitbraak gemeld, ditmaal in regio De Liemers (nabij Arnhem). Een verband tussen de uitbraken en regio’s kon niet direct worden gelegd. Het risico op de insleep van IBR lijkt dus overal aanwezig.
Al met al reden te meer om de IBR situatie op je bedrijf onder de loep te nemen. In grote lijnen is het risico op een IBR-uitbraak via twee routes te verminderen. Allereerst is het van het grootste belang om insleep te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om erfbetreders altijd bedrijfskleding te laten dragen. Andere routes van insleep zoals gemeenschappelijk materiaal (denk aan veewagen, vangkooi, giertank, etc.) moeten zoveel mogelijk worden verkleind, door bijvoorbeeld goed te reinigen en te desinfecteren. Aankoop van dieren het liefst van bedrijven met een vergelijkbare of hogere gezondheidsstatus. Het toepassen van een quarantaineperiode in een afgeschermde ruimte is hierin ideaal, indien praktisch uitvoerbaar.
Het tweede aandachtspunt vormt de gezondheid en weerstand van de koppel. Evenals voor alle infectieziekten geldt dat een gezonde koe minder vatbaar is voor infecties. Een goede conditie, uitgebalanceerde voeding met voldoende mineralenverstrekking en goede huisvesting is hierin van belang. Daarnaast kan er specifiek extra bescherming worden verkregen tegen IBR door te vaccineren. Volgens bijsluiter en voor optimale bescherming betekent dit alle dieren twee keer per jaar vaccineren.
Maar wat moet ik specifiek op mijn bedrijf? Dit zul je je nu waarschijnlijk afvragen. Bovengenoemde adviezen met betrekking tot het voorkomen van insleep zijn relatief eenvoudig en tegen weinig kosten te realiseren. Dit is direct toepasbaar op ieder bedrijf. Het optimaliseren van de voeding en huisvesting is niet alleen voor infectieziekten zoals IBR een goede strategie, het is ook van belang voor een duurzame én productieve veestapel. Een win-winsituatie dus, wat qua investeringen altijd opweegt tegen de kosten. Als laatste dan het vaccineren, is dit nu nodig of niet? Voor bedrijven die de IBR-vrij status hebben, geldt landelijk geen verplichting. Toch blijft ons advies om juist ook op deze bedrijven twee keer per jaar te vaccineren. Deze bedrijven zijn namelijk erg kwetsbaar wanneer er toch veldvirus gaat circuleren, met alle gevolgen van dien. Met de uitbraken door het gehele land in de afgelopen jaren is de dreiging voldoende groot om te kiezen voor vaccinatie. Kies je ervoor om middels een neusspray (intranasale vaccinatie) tegen IBR te vaccineren, dan zien we in de praktijk dat dit ook een bredere, lokale bescherming biedt tegen andere infecties van de luchtwegen. Dit wordt ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
Kortom, investeer in de preventieve aanpak en voorkom dat IBR jouw bedrijf schade toebrengt!