Aandacht voor de individuele koe, protocollair werken en blijven evalueren. Dat zijn de sleutelwoorden waarmee Landbouwbedrijf Hasman de transitie op het bedrijf in de afgelopen jaren heeft verbeterd. In het mooie Twentse Beuningen runt de familie Roeleveld een melkveebedrijf met 400 melk- en kalfkoeien en zo’n 80 stuks jongvee. De broers Hans en Alfons hebben het bedrijf in de afgelopen decennia uitgebreid en nu is het de beurt aan Alfons’ zoon Kristian om het roer over te nemen.
Circulaire landbouw voert de boventoon op het bedrijf. De grondgebonden melkveehouderij, een natuurtak met eigen natuurbeheer, natuurbeheer voor derden en een energietak met zonnepanelen en een biogasinstallatie zijn de takken die het bedrijf circulair maken. Het bedrijf is compleet zelfvoorzienend in energie, aardgasloos en levert energie aan diverse bedrijven.
Om ook de productieresultaten te verbeteren is de bedrijfsbegeleiding geïntensiveerd in de afgelopen jaren. Onder andere door de tweewekelijkse vruchtbaarheidscontrole en begeleiding is de tussenkalftijd gezakt van 500 naar 407 dagen. Ook de uiergezondheid is in deze periode verder geoptimaliseerd. Het droogzetbeleid is hiervan een onderdeel. Kristian werkt hierin protocollair. Het laten dalen van de melkproductie onder de 12 kg melk per dag is een vereiste. Dit wordt indien nodig behaald door de koeien te separeren en hier een schraler rantsoen voor te schotelen. Er wordt selectief drooggezet, waarbij een droogstand van minimaal zes weken wordt gerealiseerd. Na het droogzetten gaan de de koeien gedurende het grootste gedeelte van het jaar eerste enkele weken de weide in. Dit bevalt het bedrijf goed. Buiten is het schoon, het houdt de koeien in beweging en voorkomt nieuwe infecties. Enkele weken voor het afkalven komen de koeien binnen in de far-off groep, waarna ze zo’n 2-3 weken voor afkalven doorschuiven naar de aangrenzende close-up groep met strohokken. Doordat de afkalfhokken zich voorin de stal bevinden, is er goed zicht op kalvende koeien.
Na het afkalven krijgt het kalf direct voldoende, kwalitatief goede biest en wordt de koe voor zover nodig nog enkele dagen gesepareerd om alles goed te kunnen blijven controleren. Hierdoor zijn problemen in een vroeg stadium te onderkennen en kan er vlot gehandeld worden. De verse koeien starten dan ook goed op en kennen vrijwel geen problemen. Ook de kalveren starten door deze complete aanpak goed op: 0% kalversterfte tussen 1-14 dagen in de afgelopen maanden met veel geboortes laten zien dat de aanpak loont!
Een mooi voorbeeld van een bedrijf waarin voldoende aandacht, protocollair werken en blijven evalueren zicht uitbetaald!
Wil je de hele reportage lezen? Klik dan op de link hieronder.