Actueel: situatie Blauwtong in Nederland

Het blauwtong virus verspreidt zich snel over Nederland. Er komen dagelijks nieuwe besmetting bij. Belangrijk dus om op de hoogte te blijven van de actuele situatie.

Updates:

  1. De huidige uitbraak wordt veroorzaakt door het serotype 3. Hiertegen is momenteel nog geen vaccin beschikbaar. Achter de schermen werken de farmaceuten hard aan de snelle ontwikkeling van een vaccin.
  2. Het ministerie van LNV heeft op 21 september 2023 een tijdelijke wijziging in de meldingsprocedure blauwtong doorgevoerd. Belangrijkste punt uit deze wijziging is het feit dat dierhouders en dierenartsen bij een verdenking van blauwtong geen dierziektemelding meer hoeven te doen bij de NVWA. Bij een verdenking kan de eigen dierenarts bloed afnemen van de betreffende dieren en dit opsturen naar Wageningen (WBVR). Het ministerie van LNV geeft aan dat het nemen van de monsters geen consequenties heeft voor het betreffende bedrijf. Het bedrijf gaat dus niet op slot. Bovendien is het goed om te weten dat er geen onderzoekskosten voor de veehouder zijn, deze worden door de overheid vergoed (uitzondering hierop zijn meldingen van een verdenking van blauwtong bij commercieel gehouden geiten, alpaca’s, lama’s en dierentuindieren). Ons advies is dan ook om bij een verdenking van blauwtong altijd monsters te laten nemen. Dit is tevens van belang voor de monitoring van de uitbraak in Nederland en om met de gehele sector verder te werken aan een oplossing.
  3. Aangezien er nog geen vaccin beschikbaar is tegen het huidige serotype, is het advies om extra insectwerende maatregelen te nemen. Dit om infectie via de knutten te voorkomen. We hebben hiervoor pour-on middelen beschikbaar, neem hiervoor contact op met de praktijk.
  4. Knutten zijn voornamelijk actief vanaf de schemering. Indien mogelijk is dus het advies om de dieren in de namiddag, avond en nacht op te stallen.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn met betrekking tot blauwtong, houden we je hiervan op de hoogte middels de website, nieuwsbrieven en WhatsApp. Heb je vragen of heb je dieren die mogelijk een blauwtong besmetting hebben? Neem dan contact op met de praktijk.

 

Voor meer achtergrondinformatie over blauwtong: klik hier voor schapen en hier voor runderen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring