De eerste veulens van 2025 zijn alweer geboren, maar voor de meeste fokkers moet dit altijd spannende moment nog komen. Een jaar lang heb je met smart zitten wachten op de geboorte van dat toekomstige toppaard. Des te belangrijker dat alles vlot en goed verloopt. Een goede voorbereiding kan hierin veel stress en problemen voorkomen. Daarom hieronder een korte checklist met de belangrijkste punten om alvast aan te denken. Uitgebreide, extra toelichting op deze punten kun je op onze speciale pagina lezen door hier te klikken.
Voeding
Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen tijdens de gehele dracht voor de merrie.
In het laatste trimester zijn extra toevoegingen/aanpassingen nodig vanwege de toenemende vraag van merrie (en het groeiende veulen).
Huisvesting
Zorg voor een schone, ruime en goed ingestrooide veulenstal
Laat de merrie tijdig wennen aan deze box indien ze hier normaliter niet staat (min. 1 week van tevoren)
Merrie
Is de merrie dichtgezet? Bel dan om dit ongeveer 2 weken voor het veulenen door ons open te laten maken.
Begint de merrie te veulenen maar is ze nog niet open gemaakt? Neem dan direct contact op met de praktijk.
Laat ruim voor het veulenen een mestmonster van de merrie onderzoeken om te bepalen of ontworming noodzakelijk is.
Is de vaccinatie van de merrie tegen Influenza/Tetanus bijna of meer dan een jaar geleden uitgevoerd? Herhaal deze dan tussen 1 en 2 maanden voor het veulenen. Zo komen er extra afweerstoffen in de biest, zodat het veulen extra bescherming krijgt.
Optioneel kun je de merrie in de 5e, 7e en 9e maand van de dracht laten vaccineren tegen Rhinopneumonie.
Om de merrie goed in de gaten te houden maar tegelijkertijd voor zo min mogelijk stress te zorgen, kun je gebruik maken van een camera en/of een geboortemelder. Wanneer je een geboortemelder gebruikt die in de vulva gehecht moet worden, kun je tijdig contact opnemen met de praktijk. Test de geboortemelders op tijd om problemen te voorkomen.
Veulenpakket
Haal ons speciale veulenpakket in huis, met hierin alle benodigde materialen rondom het veulenen. Praktisch om dit bij de hand te hebben en om niet voor verassingen komen te staan. Verkrijgbaar via de praktijk. Hierin zit tevens wat extra informatie over onder andere de biestverstrekking, het gebruik van een klysma bij het veulen en de inzet van oxytocine bij het niet afkomen van de nageboorte bij de merrie.
Na de geboorte
Volg de checklist van de Faculteit Diergeneeskunde (Veulenbrigade) hieronder om te controleren of alles normaal verloopt. Belangrijk is hierbij dat het veulen tijdig genoeg biest drinkt en daarnaast op tijd poept en plast. Voor de merrie is met name het tijdig afkomen van de nageboorte belangrijk.