Honden
Snel naar:
Algemeen
Een gloednieuwe dierenartsenpraktijk in Denekamp. Sinds februari 2022 is Dinkelland Dierenartsen een feit. Vanaf juli 2023 zijn wij gevestigd aan de Krabbendijk 9a in Denekamp. Hier hebben wij ook de faciliteiten om gezelschapsdieren en hun baasjes te ontvangen.
Als onafhankelijke dierenartsenpraktijk vinden wij het belangrijk om eerlijke zorg te leveren tegen een reële prijs. Een warm en goed contact met de eigenaar staat bij ons hoog in het vaandel. Als startende praktijk verlenen wij de eerstelijns zorg die je dier nodig heeft. Je kunt bij ons bijvoorbeeld aankloppen voor de jaarlijkse vaccinatie of het knippen van de nagels, maar we helpen je ook graag wanneer je dier ziek is.
Om de allerbeste zorg voor je dier te kunnen leveren, is het soms nodig om je dier door te verwijzen naar een specialistische kliniek. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een uitgebreidere operatie noodzakelijk is. Wij helpen je graag om de juiste kliniek te kiezen waar je terecht kunt. Zo kunnen wij altijd garant staan voor de beste zorg voor jouw dier!
Wanneer je buiten openingstijden of in het weekend spoedeisende hulp nodig hebt voor je huisdier, kom je via het keuzemenu aan de telefoon rechtstreeks in contact met de dienstdoende dierenarts. Om altijd een dierenarts beschikbaar te hebben voor jouw huisdier, draaien we deze avond- en weekenddiensten samen met Dierenkliniek Oldenzaal-Losser en het Dierenziekenhuis.
Betreft het geen spoedeisende zorgvraag? Dan vragen we je vriendelijk om de volgende werkdag contact op te nemen met de praktijk voor het maken van een afspraak.
We hopen snel kennis te mogen maken met jou en je huisdier. De koffie staat klaar, wees welkom om geheel vrijblijvend binnen te lopen!
Wil je huisdier alvast aanmelden? Dat kan hier.
Jeuk en Allergieën
“Een kriebelend gevoel aan de huid”. Dit is de omschrijving van ‘jeuk’ volgens het woordenboek. Mensen die wel eens last hebben gehad van jeuk weten hoe vervelend dit kan zijn. Reden te meer om ook je huisdier te behandelen wanneer zij last hebben van jeuk.
Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Dieren met jeuk zijn vaak veel aan het krabben, schuren, bijten of likken op bepaalde delen van het lichaam. Bevindt de jeuk zich in/rondom de oren of het hoofd? Dan schudden ze meer met het hoofd of flapperen ze overmatig met de oren. Kale of schilferige plekken in de vacht of zogenoemde ‘hotspots’ op de huid kunnen het gevolg zijn van jeuk of het schuren/likken. Al deze signalen zijn een teken voor het baasje om contact op te nemen met de dierenarts.
Op de praktijk kunnen wij jouw huisdier goed onderzoeken om te kijken of we een mogelijke oorzaak van de jeuk vast kunnen stellen. Ontstekingen, vlooien of mijten zijn potentiële bronnen van jeuk. Daarnaast zijn allergische aandoeningen een bekende veroorzaker van jeuk. Voorbeelden hiervan zijn allergieën tegen een bepaalde voeding of tegen stoffen uit de omgeving.
Om goed in beeld te krijgen welke allergie er speelt, kan verder onderzoek nodig zijn. Bij een omgevingsallergie kan dit bijvoorbeeld een bloedtest zijn. Bij voedselallergie kun je door middel van een eliminatiedieet of het voeren van hypoallergeen voer aantonen dat er inderdaad sprake is van een voedsel gerelateerde allergie.
Afhankelijk van de gevonden oorzaak wordt er een specifiek plan van aanpak opgesteld om de allergie én de jeuk te verminderen. Zo proberen we samen met jou ervoor te zorgen dat jouw huisdier verder jeukvrij door het leven kan!
Inenten - Vaccinaties
Naast het beter maken van zieke dieren, richten wij ons ook op de preventieve gezondheidszorg. Een belangrijk onderdeel hiervan is het inenten of vaccineren van jouw huisdier.
Door een inenting is een hond beter beschermt tegen de ziekte waarvoor het is gevaccineerd. Wanneer jouw hond dan in contact komt met de ziekte, zullen de ziekteverschijnselen veel minder heftig of zelfs afwezig zijn.
Om goed beschermd te zijn tegen verschillende ziektes is het belangrijk om het juiste vaccinatieschema te volgen, afhankelijk van de leeftijd van je hond én het gebruiksdoel van je hond. Gaat je hond bijvoorbeeld regelmatig mee naar het buitenland? Dan is het in sommige landen zelfs verplicht om te vaccineren tegen bijvoorbeeld Rabiës (hondsdolheid). Komt jouw hond regelmatig in het pension? Sommige pensions stellen hierbij de eis dat jouw hond is ingeënt tegen Kennelhoest. Kortom, er zijn tal van vaccinaties mogelijk, een advies op maat is dus voor elke hond anders.
In de basis zijn er wel enkele aandoeningen waartegen eigenlijk altijd gevaccineerd zou moeten worden, zo is ons advies. Hieronder kun je in de tabel zien wat een basis-schema qua vaccinaties zou kunnen zijn:
Leeftijd: | Vaccineren tegen: | Gangbare naam vaccinatie/opmerkingen: |
6 weken | Puppy-enting DP | |
9 weken | Parvo, Leptospirose (Ziekte van Weil) en Kennelhoest (Para-influenza & Bordetella) | |
12 weken | Hondenziekte, Leverziekte (Hepatitis Contagiosa Canis), Parvo en Leptospirose | Cocktail DHP + L4 |
16 weken (optie bij vergroot risico) | ||
1 jarige leeftijd | Cocktail DHP + L4 | |
Na 1 jaar: jaarlijks | ||
Na 1 jaar: driejaarlijks | Hondenziekte, Leverziekte en Parvo. | Cocktail DHP |
Buitenland | Meeste landen 3 jaar geldig | |
Bij vergroot risico en veel contact met andere honden (verplicht bij sommige pensions, shows, etc.) | 1x per jaar |
Naast het standaard vaccineren is het ook mogelijk om te titeren. Hierbij wordt met een test gemeten hoeveel afweerstoffen jouw hond nog heeft. Is dit nog voldoende? Dan kan de vaccinatie uitgesteld worden aangezien er nog voldoende bescherming aanwezig is tegen de betreffende ziekte.
Tegelijk met de vaccinatie kijkt de dierenarts jouw hond ook algeheel klinisch na. Zo weet je direct of je huisdier gezond is en er voorlopig weer even tegenaan kan.
Ontwormen
Elke hondeneigenaar zal het advies wel eens gekregen hebben om zijn of haar hond te ontwormen. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe vaak moet dit gebeuren? Lees hieronder meer over dit onderwerp.
Waarom ontwormen?
Wormen zijn bijna overal in onze omgeving aanwezig, voornamelijk in en op de grond. De kans is daarom enorm groot dat je hond op enig moment in aanraking komt met deze wormen. Puppies worden al via de moedermelk besmet met spoelwormen. Dit resulteert niet altijd direct in zichtbare klachten zoals diarree, andere maag-darmklachten of vermagering. Waarom is het dan, zonder zichtbare klachten, toch verstandig om je hond volgens een vast schema te ontwormen?
Wist je dat mensen en jonge kinderen ook besmet kunnen worden met wormen via de ontlasting van je hond? Sommige hondenwormen zijn een zoönose, wat wil zeggen dat ze ook bij de mens ziekte kunnen veroorzaken. Voornamelijk jonge kinderen of mensen met een beperkte weerstand kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Door te ontwormen bescherm je dus niet alleen je hond maar ook jezelf en de mensen in je omgeving.
Wist je dat de (jaarlijkse) inenting of vaccinatie van je hond veel minder goed kan werken wanneer de hond op dat moment last heeft van wormen? Goed ontwormen resulteert dus ook in een effectievere respons op de vaccinatie.
Wist je dat de algehele weerstand van je hond minder wordt wanneer er sprake is van een wormbesmetting? Je hond is dan veel vatbaarder voor andere aandoeningen en ziektes. Ontwormen voorkomt dus meer dan alleen de klachten van een wormbesmetting.
Wist je dat een wormbesmetting bij jonge honden kan zorgen voor een blijvende groeiachterstand? Vaak zie je dit aan het zogenaamde ‘wormenbuikje’, de pup wil slecht groeien en is mager, maar heeft toch een dikke buik. Meestal heeft de pup hierbij ook last van diarree en andere maag-darmklachten.
Wist je dat honden in het buitenland ook besmet kunnen worden met wormen die in Nederland niet/weinig voorkomen? Deze ‘exotische’ wormen kunnen een breed scala aan verschijnselen veroorzaken. Belangrijk om in het achterhoofd te houden bij verschijnselen zonder duidelijke oorzaak. Ga je naar het buitenland op vakantie en gaat de hond mee? Informeer dan naar mogelijke preventieve maatregelen om een wormbesmetting te voorkomen.
Na bovenstaande uitleg zul je de boodschap hopelijk hebben begrepen: het is belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Maar nu rijst natuurlijk de vraag wanneer en hoe vaak je je hond moet ontwormen?
Wanneer en hoe vaak ontwormen?
Een goed ontwormingsschema begint al op jonge leeftijd, aangezien pups al via de moedermelk besmet kunnen worden. Start dus met ontwormen op een leeftijd van twee weken. Vervolgens is het advies om iedere twee weken te ontwormen tot ongeveer twee weken na het spenen (spenen gebeurd meestal op een leeftijd van zeven tot acht weken). Het vervolg is om maandelijks te ontwormen tot een half jaar leeftijd. Daarna eenmaal per drie maanden tot ongeveer één jaar leeftijd (volwassen leeftijd).
Het basisadvies voor een volwassen hond is om deze vier keer per jaar te ontwormen. Sommige honden hebben een groter risico op het oplopen van een wormbesmetting en zullen daardoor wellicht vaker dan vier keer per jaar ontwormd moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je hond veel rauw vlees eet of in een omgeving woont waar meer risico is (bijvoorbeeld in de bossen in verband met de vossenlintworm, dieren die meegaan op jacht of dieren die veel buiten leven). Bij deze groepen dieren die een verhoogd risico lopen kun je beter maandelijks blijven ontwormen.
Waarmee moet ik ontwormen?
Nu we duidelijk voor ogen hebben waarom en wanneer je hond ontwormd moet worden, blijft de vraag waarmee er ontwormd moet worden. Er zijn tal van middelen met voor- en nadelen op de markt. Het beste kun je dus informeren bij de dierenarts welk middel geschikt is voor jouw hond. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, het ras en de wormen waartegen het middel werkzaam moet zijn.
Heb je vragen over het ontwormen? Of wil je een specifiek ontwormingsschema speciaal voor jouw hond? Neem dan contact op met de praktijk.
Vlooien - Teken
Ontvlooien en behandeling tegen teken zijn belangrijk aspecten van de gezondheidszorg voor honden. Waarom en hoe bescherm jij je hond tegen deze vervelende parasieten?
Waarom ontvlooien en tekenbehandeling belangrijk zijn:
Parasieten zoals vlooien en teken kunnen niet alleen ongemak veroorzaken bij honden, maar ook ernstige gezondheidsproblemen zoals allergieën en huidinfecties. Teken kunnen ziektes overgedragen en vlooien zijn de tussengastheer van de lintworm. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren en verstandig om preventieve maatregelen te nemen.
Preventieve maatregelen, wat kun je doen?
In het mooie Noord Oost Twente is de infectiedruk van teken helaas erg hoog. Daarom raden wij aan om in de tekenperiode regelmatig een effectief middel toe te dienen. Vlooien daarentegen zijn het hele jaar actief, zowel ’s zomers als in de winter bestaat de kans op een vlooienplaag in huis. Bij onze dierenartsenpraktijk zijn er verschillende middelen verkrijgbaar: tabletten, spot-on pipetten of halsbanden. Vrijwel alle producten hebben een dubbele werking, ze bestrijden dus zowel teken- als vlooien. De assistente kan in overleg met jou het meest geschikte product voor jouw hond adviseren, afgestemd op jullie levensstijl en de behoeften van je hond.
Ondanks het gebruik van preventieve middelen, kan het voorkomen dat je nog een enkele teek ziet op je hond. Controleer regelmatig de vacht en huid van de hond, vooral na buitenactiviteiten. Een teek verwijderen dient zorgvuldig te gebeuren met een tekentang, waarbij het belangrijk is de teek volledig te verwijderen om infecties te voorkomen.
Conclusie
Kortom; een doordacht ontvlooiings- en tekenbehandelingsprogramma is een onmisbaar onderdeel van de zorg voor je hond. Zo bescherm je je trouwe metgezel tegen de gevaren van vlooien en teken. Neem contact met ons op voor gepersonaliseerd advies en zorg op maat.Bij
Chippen - Paspoort
Hier vindt u binnenkort meer informatie.
Voeding
Goed voedsel is erg belangrijk voor zowel mens als dier. Daarom hebben wij ervoor gekozen de gezondheidsvoeding van HPM in ons assortiment op te nemen. Hiervan hebben wij zowel een onderhoudsvoeding als dieetvoeding voor honden met een medische indicatie.
Honden zijn carnivoren, dit betekent dat ze van oorsprong vleeseters zijn. Veterinary HPM is ontwikkeld om zo nauwkeurig mogelijk aan te sluiten bij de nutritionele behoefte van een carnivoor. Dit unieke assortiment is gebaseerd op een laag koolhydraat – hoog eiwit formulering. Het bevat minder zetmeel en koolhydraten en meer dierlijke eiwitten dan veel reguliere brokken. Daarnaast is alle voeding van HPM mais-, tarwe- én glutenvrij. Het resultaat is een voeding die perfect aansluit bij de behoefte van je hond. Door deze formulering vinden honden de voeding van nature vaak zeer smakelijk. Informeer geheel vrijblijvend voor een voedingsadvies op maat voor jouw hond.
Uitsluitend bij je dierenarts ontvang je een spaarkaart: bij aankoop van 6 verpakkingen HPM voeding ontvang je 1 verpakking gratis. Vraag de assistente naar de regelementen van deze spaaractie.
Paraveterinair consult
In onze dierenartsenpraktijk streven we voortdurend naar goede en eerlijke zorg voor je geliefde huisdieren. Eén van de diensten die wij aanbieden, is het paraveterinair consult. Deze wordt geleid door onze deskundige, gediplomeerde paraveterinair, Manon Boers.
Bij Manon kun je onder andere terecht voor het knippen van nagels van je hond en ook bij overvulde anaalklieren kan ze hulp bieden. Na een operatieve ingreep kun je haar treffen bij de wondcontrole en daarnaast kunnen honden met allergieklachten die maandelijks een injectie nodig hebben bij haar terecht.
Neem telefonisch contact op om te overleggen of de zorgvraag voor jouw hond door de dierenarts behandeld dient te worden of dat het mogelijk is dat je door de paraveterinair geholpen wordt. Manon staat met veel plezier en ruime ervaring voor jouw kwispelende vriend klaar!
Castratie - Sterilisatie
Hier vindt u binnenkort meer informatie.
Puppy
Hier vindt u binnenkort meer informatie.
Vakantie
Hier vindt u binnenkort meer informatie.
Laboratorium
Hier vindt u binnenkort meer informatie.