onderzoek paard

Westnijlvirus

In het najaar van 2023 testte een paard dat gestald stond in Grafschaft Bentheim positief op het Westnijlvirus. Westnijlvirus is een emerging disease; een ziekte die voorheen hier niet voorkwam, maar waar we nu wel degelijk rekening mee moeten houden. Het virus wordt overgedragen door muggen. Paarden zijn net als mensen eindgastheer. Dit betekent dat een besmet paard het virus niet over kan dragen op andere paarden. Een paard kan alleen geïnfecteerd worden door de steek van een besmette mug. Bij de meeste paarden verloopt een besmetting symptoomloos. Een deel krijgt griepachtige verschijnselen. En ongeveer 10 procent daarvan krijgt neurologische klachten. Dit uit zich in spiertrillingen, ataxie en verlamming.

Mocht een paard verdacht worden van Westnijlvirus dan kunnen we de diagnose stellen door middel van bloedonderzoek. Westnijlvirus is een meldingsplichtige ziekte, maar niet bestrijdingsplichtig. Een stal hoeft dus niet op slot als er een besmetting is aangetoond. De behandeling van een geïnfecteerd paard bestaat uit ondersteunende therapie, er is geen specifieke behandeling. Preventief kunnen paarden gevaccineerd worden. Daarnaast kun je maatregelen nemen om blootstelling aan muggen te verminderen. Denk daarbij aan opstallen gedurende de schemer en het gebruik van muggendekens. Stilstaand water is een broedplaats voor muggen. Ververs daarom dagelijks de drinkbakken en voorkom stilstaand water in bijvoorbeeld goten.

Om je paard door middel van vaccinatie te beschermen moet de basisvaccinatie ruim voor het muggenseizoen voltooid zijn. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met een tussentijd van 3-5 weken. De herhalingsvaccinatie is jaarlijks vroeg in het voorjaar. Omdat Westnijlvirus niet direct besmettelijk is, is het niet noodzakelijk om ook alle stalgenoten te vaccineren. Dit is anders bij bijvoorbeeld Influenza of Rhino, waarbij je de infectiedruk verlaagt door alle stalgenoten te vaccineren.  Het al dan niet vaccineren van je paard is dus een individuele afweging. Mocht je je paard willen vaccineren, weet dan dat het nu het juiste moment is om te starten met de basisvaccinatie. Neem hiervoor contact op met de praktijk!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website. Bekijk Privacyverklaring