Op de bedrijven waar het blauwtongvirus circuleert lijkt een opvallende stijging in het aantal koeien met tussenklauwontsteking, kroonrandontsteking of andere pootaandoeningen voor te komen. Of dit direct te wijten is aan de blauwtong infectie of dat dit bijkomende problemen zijn door bijvoorbeeld een verminderde weerstand, is niet duidelijk te zeggen. Belangrijk is het wel om de komende tijd juist erg actief bezig te zijn met preventie in het kader van klauwgezondheid. Daarnaast zien we dat een snelle, goede behandeling vaak tot genezing leidt, terwijl de dieren die te laat behandeld worden, vaak slecht reageren op de behandeling. Deze laatstgenoemde gevallen ontwikkelen chronisch verdikte poten, tylomen of ernstige gewrichtsontsteking. Dit gaat direct ten koste van de voeropname en melkproductie én uiteindelijk zorgt het ook voor vervroegde afvoer of zelfs euthanasie. Om dit te voorkomen hierbij enkele tips in het kader van preventie of behandeling.
Preventie
- Zorg voor een schone omgeving zonder oneffenheden waaraan de koeien de klauw(huid) kunnen beschadigen. Laat dus de mestschuif of -robot vaak genoeg lopen en plaats rubber over oneffenheden in de stal.
- Zorg voor maximaal ligcomfort. Een liggende koe belast namelijk de klauwen niet. Zorg dus voor droge, goed opgestrooide ligboxen en een juiste afstelling van de boxen (ook de schoft- en knieboom).
- Zorg voor een uitgebalanceerd rantsoen. Voorkom pensverzuring. Voer kwalitatief goede kuilen en zorg dat de vitaminen- en mineralenvoorziening op orde is. Dit zorgt voor een goede weerstand, niet alleen in het kader van klauwgezondheid, maar ook belangrijk bij het doormaken van een blauwtong infectie. Neem tijdig contact op met dierenarts of voervoorlichter om dit te controleren.
- Pas regelmatig voetbaden toe of behandel koeien met de rugspuit wanneer ze aan het voerhek staan. Dit bevordert de weerstand van de klauw(huid), zowel in het kader van onder andere tussenklauwontsteking als ook de ziekte van Mortellaro. Denk hierbij aan de juiste concentratie toevoegmiddelen en ververs het bad voldoende vaak, om geen ‘besmettings-bak’ te creëren. Dieren met open wonden (bijv. grote Mortellaro plekken) of ernstige tussenklauwontsteking niet door het voetbad laten lopen. Bij deze dieren wordt het herstel juist geremd door het voetbad. Het voetbad is immers bedoeld als preventief middel en niet als behandeling. Het interval van voetbaden ligt idealiter binnen 10 dagen. Een wekelijkse, vaste dag is daarom praktisch gezien aan te raden.
Behandeling
- Zorg dat dieren met beginnende tussenklauwontsteking tijdig worden opgespoord. Typische verschijnselen zijn kreupelheid en een verdikte, warme onderpoot met een rode huid. Rectaal hoeft er niet altijd koorts gemeten te worden.
- Behandel dieren met tussenklauwontsteking zo snel mogelijk volgens het bedrijfsbehandelplan. Gebruik altijd een combinatie van antibiotica én pijnstiller/ontstekingsremmer. De pijnstiller zorgt ervoor dat de koe beter blijft lopen en vreten, waardoor ze sneller hersteld. De meest geschikte eerste keuze middelen zijn Peniyet of Pharmasin, in combinatie met Ketofen of Kelafen.
- Behandel voldoende lang. Te vroeg stoppen resulteert helaas te vaak in een terugkerende ontsteking, welke vaak moeilijker te behandelen is.
- Wanneer er een heftige ontsteking aanwezig is of wanneer dit eigenlijk te laat is opgemerkt, kan het soms beter zijn om direct een breder werkend, tweede keuze antibioticum te gebruiken. Neem hiervoor contact op met de praktijk.
- Onthoud: snel en goed behandelen kost misschien op de korte termijn wat geld en melkderving, maar resulteert over het algemeen in het behoud van de koe. Afwachten is geen optie.