Medio april zijn op een heel aantal melkveebedrijven de koeien weer naar buiten gegaan. Buiten de schitterende beelden die dit elk jaar weer opleveren (klik hier voor een kleine impressie), is dit hét moment om na te lopen of je het weideseizoen optimaal weet te benutten. Om je hierin te ondersteunen hieronder kort per diergroep enkele belangrijke zaken om aan te denken. Zo houd je gezonde, tevreden koeien in de weide mét een goede opbrengst.
Melkvee
-
Vliegenbestrijding
Eind april was er sprake van koude nachten waarbij het kwik soms zelfs nog onder het vriespunt zakt. De verwachting is dat de temperaturen zowel overdag als ook ’s nachts in de loop van de maand mei hoger zullen worden. Evenredig hiermee stijgt ook de vliegenpopulatie en zal dit gaan resulteren in de nodige overlast voor de koeien. De vliegen zichtbaar in de stal en op de koe zijn ongeveer 10-20% van de totale vliegenpopulatie. Zaak dus om tijdig met de vliegenbestrijding aan de slag te gaan, voordat het oncontroleerbaar wordt. Wij adviseren hierin de inzet van madendood in strohokken (denk hierbij aan de groepshokken van de kalveren, maar ook aan de afkalfstal/ziekenstal). Naast goede reiniging pak je hiermee het probleem bij de basis aan. Madendood werkt als larvicide echter niet tegen de volwassen vliegen. Om deze te bestrijden kun je de koeien middels een pour-on behandelen. We hebben hiervoor een geschikt product in ons assortiment wat na openen 2 jaar houdbaar is en geleverd kan worden met een handige rugzak inclusief doseerpistool. Zo is het ook voor de veehouder een fluitje van een cent om de gehele koppel te behandelen. Voor verder advies met betrekking tot de vliegenbestrijding kun je contact opnemen met de praktijk.
-
Ontworming
Wormbesmettingen kunnen ook bij de melkkoeien voor een verminderde productie zorgen. Aangezien dit niet direct resulteert in duidelijke ziekteverschijnselen maar meer sluimerend aanwezig is, is het verstandig om dit eens te controleren met behulp van een tankmelkonderzoek aan het einde van het weideseizoen.
-
Rantsoen
Het wisselen van het winterrantsoen naar een rantsoen met een groot aandeel vers gras kan soms een uitdaging zijn. Het verminderen van de duurdere eiwitrijke producten in het rantsoen kan een mooie kostenverlaging met zich meebrengen, maar let hierbij wel goed op dat de aanpassingen in het rantsoen niet ten koste gaan van de gezondheid en een goede penswerking. Monitor dit strikt met de voervoorlichter én met je dierenarts tijdens de rundveebegeleiding. Om er nog maar een paar clichés achteraan te gooien: meten is weten en voorkomen is beter dan genezen!
Jongvee
-
Mineralenvoorziening
Een goede mineralenvoorziening is zeker bij het jongvee van groot belang voor een goede ontwikkeling, weerstand en vruchtbaarheid. Wanneer de dieren op stal staan is dit relatief eenvoudig te verstrekken. Bij weidegang is dit minder eenvoudig. Ons advies is daarom ook om het jongvee bij het naar buiten doen 2 mineralenbolussen in te geven, zodat de mineralenvoorziening voor tenminste 6 maanden volledig is gedekt.
-
Ontworming
Het jongvee goed leren weiden is belangrijk om deze later als vaars goed mee te laten weiden met de melkkoeien. Daarnaast moeten de dieren immuniteit opbouwen tegen worminfecties. Wat is nu eigenlijk het advies met betrekking tot het ontwormen? Het antwoord is simpel en tegelijkertijd ingewikkeld aangezien dit afhankelijk is van de specifieke situatie op je bedrijf. De GD heeft hiervoor speciaal de wormsleutel ontwikkeld. Je kunt ervoor kiezen om te monitoren middels gepoold mestonderzoek en enkel bij een voldoende hoge besmetting te behandelen. Een andere, veel gebruikte optie is het ingeven van een ontwormingsbolus bij het naar buiten doen. Groot voordeel hiervan is dat de dieren worden beschermd tegen worminfecties terwijl ze toch weerstand opbouwen. Praktisch én doeltreffend.
-
Longworm
Heb je in het verleden te maken gehad met longworm infecties bij melkvee en/of jongvee? Dan kan het zinvol zijn om voorafgaand aan het weideseizoen het jongvee te vaccineren tegen longworm. Doe dit in overleg met de dierenarts. Het advies is om 6 weken voor weidegang te starten met de eerste vaccinatie, gevolgd door een tweede vaccinatie 2 weken voor weidegang.