Recent zijn we op zowel jongvee- als melkveebedrijven geconfronteerd met wormbesmettingen bij kalveren en volwassen melkvee. Bij de kalveren was een ruw haarkleed, een lichte groeivertraging en soms diarree het meest opvallend. Bij de volwassen dieren was een duidelijke hoest waarneembaar. In het eerste geval kon aan de hand van het klinisch onderzoek, de bijbehorende verschijnselen en mestonderzoek de diagnose maagdarmwormen worden bevestigd. Bij het melkvee werd op basis van de klinische verschijnselen en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek de diagnose longworm vastgesteld (ook gezien het feit dat longworm op dit bedrijf in het voorafgaande jaar voor lichte problemen heeft gezorgd). Op deze bedrijven kon direct worden behandeld met het juiste middel, waardoor de dieren snel opknapten en verdere schade kon worden voorkomen. Met name voor de melkkoeien is het ideaal dat er inmiddels een pour-on ontworming beschikbaar is (werkzaam tegen maagdarmwormen én longwormen) zonder wachttijd voor de melk en met een korte wachttijd voor het vlees.
Maar hoe weet je nu of maagdarmwormen en/of longworm op jouw bedrijf voor (sub)klinische problemen zorgt? De verschijnselen zijn (zeker bij volwassen dieren) niet altijd even duidelijk. Om je hierin te kunnen ondersteunen én om snel en eenvoudig een eerste screening van je bedrijf te verkrijgen met betrekking tot de ‘worm-status’ van je bedrijf, bieden wij in samenwerking met Boehringer Ingelheim een gratis tankmelkonderzoek op maagdarmwormen aan. Een ideale tool om eens geheel vrijblijvend te kijken of er ongemerkt misschien toch wormen knagen aan het bedrijfsresultaat. En natuurlijk om tijdig te kunnen ingrijpen indien nodig, om verdere schade te voorkomen. Voornamelijk informatief voor bedrijven met weidegang, maar ook bedrijven met zomerstalvoedering kunnen er baat bij hebben.
Wil je meer informatie over maagdarmwormen en longworm? Klik dan hier.
Om deel te nemen aan het gratis tankmelk kun je contact opnemen met de praktijk of dit tijdens de volgende rundveebegeleiding/visite bespreken met je dierenarts.